Snäll mot Miljön

En god gärning är inte nödvändigtvis något som direkt påverkar en annan människa, utan det kan även vara något som indirekt påverkar någon annan. En sak vi alla har gemensamt är att vi bor på samma planet och vistas i samma miljö, och när man tar hand om planeten vi bor på utför man en god handling som både känns bra för stunden och är bra långsiktigt. För en del kanske det känns tråkigt att göra något för miljön eftersom den inte kan le mot dig eller säga tack, men det är hela syftet med att utföra goda handlingar: Att inte kräva positiv feedback utan att göra dem just för att de är goda, utan att ha inställningen att man måste få bekräftelse för det man gör.

Hur är man snäll mot miljön?

en god handling

Man kan vara vänlig mot sin omgivning på många olika sätt, och många av dem är väldigt enkla att lägga till i sin livsstil. För en del av dem kommer du dessutom att göra ditt eget liv enklare på samma gång, genom att du till exempel sparar pengar – Och det är helt enkelt en riktig win-win, och kanske kan du se det som bra karma för att du utför goda gärningar.

Använd papperskorgar

Att använda en papperskorg eller en soptunna för att göra sig av med skräp borde vara en självklarhet för alla, men det räcker med att gå på en gata för att se att så inte är fallet. Du kan utföra en god handling genom att helt enkelt slänga dit skräp där du hör hemma, och om du redan gör det rent naturligt så är du redan där. Ifall du känner dig manad kan du dessutom plocka upp skräp som andra slängt på backen och föra det till en papperskorg, där det hör hemma. Det är dock inte att rekommendera om skräpet är kletigt eller rent hälsovådligt, såvida du inte har ett redskap att plocka med.

Släck dina lampor

en god handling

Genom att sträcka dig och trycka på lampknappen kan du på ett enkelt sätt utföra en god handling, och det kommer inte ens att påverka dig nämnvärt. En bra vana att lägga till med är nämligen att släcka lamporna i ett rum man inte vistas i för att helt enkelt spara på ström, för även om det kanske känns som det så är inte el en oändlig resurs. Och vem behöver ha lampan tänd i köket om du befinner dig inne i vardagsrummet? Du kan även ta för vana att stänga av andra apparater som inte behöver vara igång, såsom TVn som står i stand-by.

Välj miljövänliga produkter

En förlängning av den goda handlingen att stänga av lampor man inte använder är att helt enkelt välja lampor som drar mindre ström. Tekniken har kommit långt sedan de första glödlamporna utvecklades, och idag finns det lampor som drar en bråkdel av vad en del andra sorter drar. När du väljer att köpa en ny lampa kan du därför tänka efter lite extra på hur mycket ström den egentligen drar, och kolla efter om du kan få tag i en likvärdig som drar mindre. Du kan även applicera samma tänk på andra typer av produkter, samt att du kan göra en god handling genom att hålla utkik efter produkter med låg miljöpåverkan. Ett exempel är till exempel att inte köpa kläder som du vet inte kommer att hålla i mer än två tvättar, och att undvika att köpa kläder som måste tvättas separat.

Minska matsvinnet

När man talar om goda gärningar som både är bra för miljön och för dig som person så är ansträngningen för att minska matsvinnet en av de saker som definitivt har allra starkast påverkan på båda – Samtidigt som det inte innebär något negativt för dig personligen. Det är nämligen en god handling ur såpass många analyseringsvinklar att det är svårt att föreställa sig varför inte alla gör det. Grundtanken bakom det är nämligen väldigt enkel: Köp inte mer mat än det du faktiskt kommer att äta. En simpel tanke, och det gör det dessutom mycket billigare att handla mat. Mindre sopor, mindre slöseri, lägre kostnader med mera – Och du kan börja när som helst.