Bli en av oss

Hur kommer jag igång?

join-us-316Att Du just nu läser detta är vi väldigt glada för! Det betyder troligvis att du är intresserad och nyfiken på att bli en av oss. Det är inte svårt att bli det men det kan kanske vara svårt att komma igång. Försök att ha ett öppet sinne för dina medmänniskor och din omgivning. Har du det så är det lätt att se och känna när situationer uppstår där du kan göra något för någon annan. Ibland kanske bara ett leende kan hjälpa en annan människa att se lite ljusare på dagen. Vänlighet och generositet är egenskaper som smittar av sig. Och genom att hjälpa andra bjuder vi på oss själva och sprider och uppmuntrar till goda handlingar. Alla människor har ett behov av att bli sedda och uppmärksammade vilket tyvärr kan vara en bristvara idag.

Börja med att göra små saker och försök hålla ögonen öppna. Håll upp dörren när någon är bakom dig i affären på väg ut. Plocka ner något från hyllan som någon kanske inte når, plocka upp skräp från marken, köp den där majblomman från ett barn som säljer eller kanske ett armband som stöd för Ung cancer. Det är viktigt att börja någonstans, sedan kommer tänket kring detta komma naturligt mer och mer.

De flesta uppskattar att få hjälp eller godhet riktad mot sin egen person men självklart finns det de som av olika anledningar har svårt att ta emot det. Försök då att tänka att det ändå är av godo, kanske personen har svårt att ta emot det då denne haft det svårt i livet av olika anledningar och inte är van vid det. Låt det inte avskräcka dig men självklart ska du inte gå in i situationer där någon är hotfull. Här krävs det att du använder ditt sunda förnuft. Du ska givetvis aldrig utsätta dig själv för fara. En person som endast verkar lite avig kanske i sin tur ändå för godheten vidare på sitt sätt. Vår erfarenhet är att det är så, men också att det är ytterst få som har något negativt att säga om goda handlingar och de som utför dem.

Vad ska de runt mig tycka?

Helping hand to new member or hire join up with large social group company or club

Som vi tidigare nämnt här på sidan så har vi ett individualistiskt tänk i vårt samhälle som ofta går ut på att tänka på vårt eget i första hand. Därför är det många gånger så att människor blir förvånade när någon utan att blinka gör något för någon annan som denne kanske inte hade behövt göra, exempelvis hjälpa till med att bära eller packa varor eller vad det nu kan vara. Dock är det inte så att människor som ser dessa handlingar på något sätt uppfattar detta som något konstigt utan det gör de flesta varma i hjärtat av att se godhet utföras framför deras ögon. Det ger ett leende även på de som rör sig runtomkring. På detta vis uppmuntras även de till att agera på detta sätt nästa gång. Det kan ibland kännas motigt att ta steget och att vara den som hjälper men det är viktigt att komma ihåg att det endast ses på med beundran och att de runtomkring förmodligen tänker att de också borde gjort det och några gör det säkert nästa gång, inspirerade av dig och din goda handling.

Exempel på goda handlingar samt respons

Vi gör ofta skriftliga insamlingar från våra medlemmar där vi är intresserade att höra hur de kom igång, vad de har gjort för olika goda handlingar och hur de uppfattats. Detta är några av dem:

Min första goda handling blev till av en slump då jag såg att en kille glömde sitt kort i en p-automat. Han hade hunnit gå en bra bit innan jag såg kortet, självklart rusade jag efter och killen blev så klart mycket tacksam. Jag hade läst om organisationen En god handling och såg detta som mitt startskott. Efter det har jag hjälpt min systerdotter med läxorna, gått ut med grannens hund och håller alltid upp dörren då jag går ut från affären om någon kommer efter mig. Jag blir glad av den tacksamhet de jag hjälper visar mig och det är det som gör att jag nu inte kan sluta.”

 

Jag började med att se tiggare som satt utanför butiker. Jag kan tycka att det är en god handling att bara se dem, ge dem ett leende och att inte bara gå förbi och låtsas att de inte finns. Självklart gav jag dem också något litet många gånger. De visar en otrolig tacksamhet som värmer oerhört i själen. Jag har även försökt hjälpa hemlösa med en slant eller en smörgås. Även de blir otroligt tacksamma.”

 

Jag visste först inte vad jag skulle göra för att komma igång men en dag satt jag på Facebook och fick se en mamma som hade lagt ut en vädjan om att köpa armband som hennes sexåriga dotter gjorde som tidsfördriv då hon led av en svår sjukdom och spenderade mycket tid på sjukhus. Jag tvekade inte en sekund. Mamman blev såklart väldigt tacksam och tackade mig flera gånger. Efter det har jag nu ögonen öppna och hjälper när jag kan.”

 

Jag håller alltid upp dörrar då jag går ut från affärer. Och jag ler mot folk. Jag märker att det värmer många då man inte bara tittar åt sidan när blickarna möts. Jag är också lyhörd och pratar gärna med folk som jag möter. Jag är noga med att tänka på miljön och plockar ofta upp skräp som andra lämnat efter sig. En god handling om dagen, liten som stor, är något jag som medlem strävar efter och jag lyckas för det mesta.”

 

Jag hörde talas om En god handling och jag blev inspirerad att försöka utföra en god handling varje dag. Jag började med att gå in på Plan internationals hemsida där jag registrerade mig för ett fadderbarn. Det är något som gett mig mycket, jag har fått brev från den lilla flickan som jag blivit tilldelad och det är fantastiskt att få se att det gör nytta. Jag har skänkt mycket gamla kläder och saker till bättre behövande och jag skänker alltid den slant som jag får då jag pantar flaskor och burkar. För mig känns det viktigt att hjälpa andra och jag får själv ut så mycket av det.”

IMG_3726Jag fick en idé om att jag skulle ge människor komplimanger. Minst en om dagen. Komplimanger kan man ge både till de man känner och främlingar man stöter på i affären eller på bussen. Det gäller bara att ha ögonen öppna för fina saker som kan berömmas. De flesta blir väldigt glada och förvånade över att jag berömmer något hos dem, det gör mig glad att få vara en glädjespridare.”